5 mars 2012

Segloradebatten

För er som vill ha en sansad genomgång av debatten runt Seglora Smedja så erbjuder bloggen Fjärde Väggen kristen kritik av debatten - från vänster. Det handlar inte enbart om retoriken "Brevik - alltså har smedjan rätt", utan Sofia Lilly Jönsson på Fjärde väggen vidgar analysen. En inomkyrklig implosion utan intresse för utomstående? Kanske. Men det är samtidigt en fascinerande maktkamp bedriven både i och utanför strålkastarljuset.

Det är dock också en briljant marknadsföringsmanöver som Smedjan har iscensatt. Att bråka med Christer Sturmark kanske inte gav den utväxling Helle Klein ville ha? Det har uppenbarligen givit större eko att sparka på sin egen organisation och personer som arbetar inom den.

9 kommentarer:

Anders Bergdahl sa...

Hmm jag tror faktiskt det finns en djup identitetskris i kyrkan.. och den finns kanske för att det gått upp för dom att de inte har ett smack gemensamt egentligen. Prästerna och teologrna i övrigt skolas i en postmoderndiskurs som församlingborna föraktar. Många av de som går i kyrkan av tradition är också i övrigt konservativa och inte sällan skeptiska till de nysvenska inslagen även om de gillar att ha fem pizzerior öppna 9 -22 i ett samhälle där posten, bankerna och pressbyrån klappat igen.
Så inom kyrkan ryms extrem och tolkande teologi och religionsdialog samt de kulturkonservativa. NÄr man sedan märker att man inte är överens i någon realpolitisk fråga överhuvudtaget så undrar man så klart va faan det är att vara kristen. Vilken identitet är det, är det att vara polare med Gardell, Ma ofterdal, Helle Klein, Koskinen eller är det att gilla Alf Svensson men han är ju frikyrklig.. däremot kan de kulturkonservative gilla dom nya tillskotten Birro och Skytte, men de har ju också valt bort SvK
Så vad tillför det att gå till Svenska kyrkan, prästen är den enda homosexuella person de mött, och inte vill de själva gå på ett Gay bröllop, men det får man ju inte säga... Man slipper ju i alla fall invandrare i kyrkan, till man kanske till sin bestörtning ser att en Imam håller gäst gudstjänst.. eller något..
Vilka är dom, dom där SvK jag har ingen aning, och inte de själva heller längre... behöver någon denna förlegade och muterade identitets markör.. vems är den där kyrkan.. det är ju i alla fall en del bra musik där, om man gillar Jazz och orgelmusik vilket inte SvK medlemmen gör till vardags..
vilka är dom egentligen jag tror inte det finns ett dom och den slutsatsen känns helt OK. vi behöver inga påklistrade DOM och VI.

Nils sa...

” inte sällan skeptiska till de nysvenska inslagen även om de gillar att ha fem pizzerior öppna 9 -22 i ett samhälle där posten, bankerna och pressbyrån klappat igen.”

Det där är fördomsfullt, nedlåtande trams. Konservativa kristna, det är bara efterblivna rasister hela bunten. Här kan man verkligen vara med Patrik N.

Anders Bergdahl sa...

Jo Nils lite raljerande var det men det kommer från tankar jag fått då jag ofta vistats på mindre orter med hög arbetslöshet.
JAg satt t.ex. en gång på en pizzeria driven av två invandrar killar som var där från 09.00 till 22.00 vardagar och längre på helger.. De arbetslösa svenskar som hängde där och drack bärs som var jävligt sura på att dom minsann kommit hit och hade råd med en BMW..
På festen efter kyrkobröllop har jag hört de som är typ 20 år äldre än jag och kyrkligt aktiva sitta och säga att det är invandrarnas fel att de måste låsa om sig på kvällen.. när man läser lokal blaskean och vet lite så är brottsligheten på orten centrerad kring en MC klubb och ett hus tar ett par hemvändade 55 åriga missbrukare med rötter i orten håller till.
Det rasistiska fördomarna lever och de finns hos de som av vana är med i SvK och som i alla fall firar dop, bröllop och konfirmation i kyrkan. Men inte gillar de muslimer... fast det är oklart om de faktiskt MÖTT någon, men det vet ju hur DOM är..
Samma retorik som på avpixlat finns i våra små samhällen med högarbetslöshet, bland vanliga och väldigt trevliga svenskar. Så det är inget fel på dessa personer, det ända problemet är att de har köp SD's propaganda om faran med PK och att allt är muslimernas fel. Dom är ofta båda sossar och SvK medlemmer, en del har varit aktiva i kyrkan.
Så Helle har ett problem med båda sina "identiteter", sosse identitet och SvK identiteten.. gräsrötterna har inte alltid de åsikter hon vill att de ska ha..

Ulf Gustafsson sa...

Anders B,

den politiska diskussionen är också väsentlig. När Kyrkan pratar om att den skall vara mera utåtriktad och agera i politiska frågor, då uppstår spänningar eftersom värdegrunden är så skiftande (som du skriver) inom Kyrkan.

Tidigare har den politiska sfären påverkat SvK, nu skall det påverkas åt andra hållet.

Det är en sak att ha SD-representanter i kyrkoråden, det är en helt annan att inse att dessa nu är med och formar kyrkans identitet och de åsikter som kyrkan skall verka för.

Nils sa...

Hela din beskrivning luktar i bästa fall 60-70-tal, men mest myter eller vandringssägner i dina kretsar.

"Jag satt en gång… råd med BMW."

Den uppfattningen fanns på den tiden när det det inte var ovanligt med stora skattebrottshärvor i pizza-branschen. Då hade BMW lite dåligt rykte och till och med kronofogdarna kallade BMW för pizzaracer.

Du skriver om rasistiska fördomar på dop, bröllop och konfirmationer. Jag har varit på ett antal och aldrig hört något i ämnet överhuvudtaget.

Du satt en gång på en pizzeria och då förstod du vilka rasister lantisarna är. Jag har uppskattat dina inlägg, men med dina svepande och fördomsfulla uttalanden om främlingsfientlighet har du placerat dig i samma fack som Petter Zachrisson.

Patrik N sa...

Nils

Man ska inte kasta igelkottar i ballongaffärer.

Eric Wadenius sa...

Anders,

-"Det rasistiska fördomarna lever och de finns hos de som av vana är med i SvK och som i alla fall firar dop, bröllop och konfirmation i kyrkan. Men inte gillar de muslimer... fast det är oklart om de faktiskt MÖTT någon, men det vet ju hur DOM är.."

Jag tycker att vi bör vara väldigt sparsamma med ordet "rasist", annars kommer det vara helt urvattnat när vi verkligen behöver det, och det är ett alldeles för viktigt ord för att gå förlorat.

"Främlingsfientlighet" är ett utmärkt ord, som både täcker och räcker, för att beskriva vad personerna i ditt exempel uttrycker.

Jag föreslår att vi använder det istället.

Kristian Grönqvist sa...

Jag har också lite svårt att smälta Anders svepande beskrivning av landet. Jag bor nämligen där. Bland de töntiga lantisarna, som har gått på alla dumheterna stadsbor inte kan gå på.

Jag har också bott och verkat i Shlm och kan egentligen inte se någon skillnad. Bara att det är mycket av det nollåttiga vi slipper här ute.

Och komma med "jag har någon gång suttit på en pizzeria på landet" är ungefär lika relevant som:" Jag är inte rasist, jag känner en neger".

Anders, jag förstår att Du var raljant ocxh ville vara rolig, men du framstod bara som en uppblåst låtsasakademiker.

Patrik N sa...

Kristian,

Visst är det tråkigt att utsättas för fördomar?

 
Religion Blogg listad på Bloggtoppen.se